Optimale productie

Om optimaal te kunnen produceren heeft een koe rust en kwaliteitsvoer nodig. Zoals in vele onderzoeken is aangetoond wordt melkproductie en vitaliteit vergroot wanneer het aantal liguren per dag toeneemt. Het Dual Waterbed biedt deze mogelijkheid door haar unieke ontwerp: een
2-compartimenten matras met een watervulling. 

Oorzaak van kale en/of gezwollen hakken

In tegenstelling tot de andere matrassen, met een z.g. vaste vulling, komt het Dual waterbed te allen tijde weer in de originele vorm/stand terug. Door haar vloeistofvulling vormt het matras zich namelijk volledig naar het lichaam van de koe. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige opwaartse druk waardoor geen drukpunten kunnen ontstaan op de hakken.

Drukpunten door een harde ondergrond

Wanneer wel drukpunten ontstaan door een te harde ondergrond dan wordt de bloedsomloop door het been geblokkeerd in de hak. De vele afvalstoffen, welke een melkgevende koe in het bloed heeft, hopen zich op in de hak en veroorzaken veelal een zwelling.

Drukpunten door broei

Massieve rubber matten en/of matrassen die isolerende materialen bevatten, veroorzaken veelal kale hakken. Doordat de lichaamswarmte van de koe niet kan worden weggeleid naar de koude ondergrond ontstaat broei op de hak. Hierdoor verliest de weke huid gemakkelijk beharing. Haarloze huid is gevoelig voor beschadiging, zodat vervuiling ook ontstekingen kan veroorzaken.

 


Analogie

Zodra een persoon voor langere tijd aan bed gebonden is, wordt vaak een water of luchtbed gebruikt om doorliggen te voorkomen. Dit bed vormt zich volledig naar het lichaam van de patiënt en vormt een gelijkmatig draagvlak zodat er geen drukpunten en/of irritaties aan de huid kunnen optreden. Ditzelfde positieve effect ervaart een koe bij gebruik van het Dual waterbed.


Schoner en droger

Doordat het Dual waterbed na gebruik weer terugkomt in zijn bolle vorm, loopt urine en eventueel de uitgelegen melk van het waterbed af. Hiermee neemt de infectiedruk sterk af waarmee de kans op mastitis aanmerkelijk kleiner wordt. Doordat het ligbed nagenoeg droog blijft, biedt dit besparing op het gebruik van strooisel. Minder strooisel, minder arbeid leidt tot kostenreductie.